20 Eylül 2017 Çarşamba
Anasayfa > AFŞİN > Ramazanda Taze Tahin'e Rağbet arttı.

Ramazanda Taze Tahin'e Rağbet arttı.

09.06.2017 12:21:21 12 14 16 18 yazdır
Ramazan ayının vazgeçilmezi olan Tahin, Afşin'de taze olarak imal ediliyor. İmal edilen Taze Tahin'e talep artınca siparişler zaman zaman yetişmez oluyor.
Ramazanda Taze Tahin'e Rağbet arttı.
Ramazan ayının vazgeçilmezi olan Tahin, Afşin'de taze olarak imal ediliyor. İmal edilen Taze Tahin'e talep artınca siparişler zaman zaman yetişmez oluyor.
Yıllardır Afşin'de baharatçılık yaptıklarını belirten Hüseyin Kızılay, uzun uğraşlar sonucunda ilçeye taze tahin getirmek için çalıştığını belirterek "en sonunda muradıma erdim" dedi.
Dedelerinden beri baharatçılık yaptıklarını belirten Kızılay, mesleğin tarihe karışmaması için çabalıyor. Ramazan ayında sahur sofralarının vazgeçilmezi olan tahini yaklaşık 2 yıldır üreten ve satışını gerçekleştiren Kızılay,"Bu mesleğe gönül verdim. Taze tahin üretirken Nasıl daha iyisini yaparım diye uğraştım. Sonunda başardım da. Mesleğim ölmesin diye bu mesleğe gönül verdim, devam ettim, severek yaptım.İyi tahin, kaliteli susamla olur diyen tahin üreticisi Kızılay şu açıklamada bulundu: Tahin 2 kısımdan oluşur 1. Kısım biraz kalın dediğimiz bir defa çekilir 2. Si incedir yemesi de lezzetlidir. Tahin de Tazelik çok önemlidir. Kavanozdaki tahinin üzerine yağ çıkmamışsa taze anlamına gelir. Tahinin 1 ya da 2 günlük hali en lezzetli halidir. Müşterilerimizin bizi tercih etmesinin nedenlerinden biri de sıcak, anında tahin üretmemiz. Değirmeninden satıyoruz. İsteyen kabını getirip istediği kadar alabildiği için bu bir tercih meselesi. Günlük, anında tahin üretiliyor. Müşteri de buradan tercih ettiği şekilde alıyor."
Ramazan Ayı'nda tahin tüketiminin önemine işaret eden Kızılay, "Tahin sahurda yenince hem tok tutar hem de susamayı biraz daha geciktirir. Havalar çok sıcak, insanda çok fazla su kaybı oluyor. Tahinin hem protein, kalsiyum oranı yüksek hem de susamayı biraz daha geciktirir. Susatmaz demeyelim, geç susatır" şeklinde konuştu. Tahin in güç verici özelliğide olduğunu belirten Kızılay Hiç su koyulmayan Tahin, Susamın ezilmesiyle meydana gelen bir gıdadır. Örneğin nasıl vişne çeşitli işlemlerden sonra meyve suyuna dönüşüyorsa susam da çeşitli işlemlerden sonra sıvı hale gelir. Bu sıvı hal su gibi değildir. Biraz daha yoğun yoğurt kıvamına yakındır. Buna tahin denilmektedir. Tahinin halk arasında bilinen en önemli özelliği besleyici olması, kolay acıkmayı engelleyen bir yiyecek olmasıdır. Özellikle kış aylarında çok tercih edilir. 'Altın Oran' olarak tarif edilen tahin-pekmez karışımı sağlanırsa çok lezzetli bir gıda maddesi olacağı konusunda hemfikir olan birçok insan vardır.
Bu oran tahin/pekmez için yaklaşık 1/4(%25 tahin %75 pekmez) olarak bilinir. Bünyesinde bulunan anti oksidan ve vitaminlerle insanı dinç tutar, üşümeyi engeller. Tahin %55-60 seviyesinde yağ içerdiği için vücudumuza enerji verir, vücudumuzun ihtiyaç duyduğu yağ asitlerinin oluşmasında büyük rol oynar. A,B ve E vitaminlerinin yanı sıra demir ve özellikle kalsiyum açısından oldukça zengindir. İçerisinde bulunan E vitamini kalp-damar hastalıklarını, damar tıkanıklığını önler hücre yapısının bozulmasını engeller. Tahin metabolizmayı hızlandırır.
Tahin tek başına tüketileceği gibi bal, pekmez gibi ürünlerle karıştırılıp da tüketilebilir. Özellikle tahin ve pekmezin karışımı çok bilindik bir şeydir. Vücudu zinde tutar, enerji verir, kışın grip ve benzeri hastalıklar karşısında tedavi sürecinde vücuda destek olur, üşümeyi engeller, zihni açar, dinamizm kazandırır "dedi..
Etiketler : mehmetdalkilinc
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Kategorinin Diğer Haberleri